#PrayForTheWorld

Vandaag is een van de dagen waar ik wilde dat ik weer 4 was. Dan was vandaag de leukste dag van het jaar. Al weken geleden had ik een aftelkalender gemaakt, zodat ik elke dag een kruisje kon zetten en kon tellen hoeveel dagen ik nog moest wachten. Gisteravond zou ik niet in slaap kunnen komen en vanochtend was ik met diezelfde spanning opgestaan. Vol verwachting had ik de afgelopen week het sinterklaasjournaal gekeken. Ik zou bezorgd zijn: zou sinterklaas wel op tijd aankomen, door al die mist? Ik zou de minuten aftellen tot twaalf uur, wanneer ik eerst de intocht op tv zou kijken, voordat ik naar mijn opa & oma zou gaan voor de lokale intocht. Mijn grootste problemen zouden de mist en wat ik in mijn schoentje zou krijgen zijn. Het zou me niet uitmaken of de pieten zwart, wit of gekleurd zijn. Ik hoopte gewoon dat ik goed genoeg was geweest afgelopen jaar en sinterklaas niks vervelends in zijn grote boek had geschreven. Ik zou niet denken aan alle aanslagen die de wereld op zijn kop hebben gezet. Ik zou alleen maar bezig zijn met mijn favoriete feest van het jaar.

Maar ik ben 15. Oud genoeg om alles te beseffen en overal iets van te vinden, maar te jong om iets te kunnen veranderen. Gisteravond ging ik niet naar bed met buikpijn van de spanning, maar met afschuw door het nieuws wat ik net had gehoord. Ik heb al jaren geen tijd om naar de intocht te gaan en schoentje zetten is niet meer zo leuk als vroeger. Ik ben vandaag niet bezig met cadeautjes of chocoladeletters. Mijn gedachten zitten vol met dingen over aanslagen, natuurrampen, gewonden en nabestaanden. Zwarte piet is niet meer degene die mij pepernoten toestrooit, maar een herinnering aan de discussie die nooit lijkt te eindigen.

Vandaag zou een dag vol vreugde moeten zijn. Maar helaas is het verandert in een dag vol medeleven. Mijn gedachtes zijn constant bij de mensen in Parijs, Libanon, Bagdad, Japan en Mexico.

#PrayForTheWorld.

Dit artikel is gister, op 14 november, geschreven. Door het inplannen van artikelen komt dit pas op zondag online, maar weet dat dit dus over zaterdag gaat.

Reageer op dit artikel